vrijdag

Nieuwbouw SportPark Zuid

Nieuwbouw Sportpark Zuid


De kogel is door de kerk. De woonwijk die op een deel van Sportpark Zuid in Groesbeek komt te staan, ligt straks pal tegen het hoofdveld van voetbalvereniging De Treffers. Lange tijd was onduidelijk waar het nieuwe hoofdveld precies zou komen te liggen. Geld geeft nu de doorslag: het verplaatsen van het veld en de tribunes zou volgens de gemeente te zeer drukken op de opbrengsten van de operatie. De kantine en kleedkamers verhuizen wel, en komen aan één van de twee nieuwe kunstgrasvelden te liggen. De Treffers beschikt daarnaast straks over drie grasvelden. De inrichting vanhet sportpark is, na overleg met omwonenden, sterk gewijzigd ten opzichte van de plannen van een jaar geleden. Dat de woningen zo dicht tegen het soms rumoerige hoofdveld komen te liggen, is mogelijk door het bouwen van drie blokken met 'geluidswalwoningen'. Die liggen met hun rug tegen het sportpark, met ramen die aan die kant niet open kunnen. Op de hoeken van die blokken komen in totaal achttien zogenoemde Fokus-appartementen voor gehandicapten.
De wijk is nu ook minder rechtlijnig van opzet dan een jaar geleden gedacht. Straatjes doorsnijden het wijkje, waarin in totaal 119 woningen komen. Dat zijn er 7 minder dan gedacht. Dat komt onder meer door het schrappen van twee van de drie appartementsgebouwen. Onder anderen bewoners van het Nijerf zagen de hoogbouw voor de deur niet zitten. Het opschuiven van de toegangsweg naar de parkeerplaats van het sportpark is ook een handreiking naar de bewoners. Bewoners van huizen aan de andere kant van het sportpark, rond de Albert Heijn, kunnen ook opgelucht ademhalen: auto's kunnen vanuit hun buurt niet het nieuwe wijkje inrijden. Er komen wel twee paden voor fietsers en wandelaars.
De meeste woningen worden gebouwd door Oosterpoort Projectontwikkeling, maar op zes kavels kunnen Groesbekenaren zelf een huis bouwen.
Het tijdschema voor alle ontwikkelingen is ambitieus. Het sportpark moet in juni 2009 klaar zijn., de woonwijk een jaar later.

(Bron: De Gelderlander; Leo Klaassen)