zaterdag

De Treffers - Achilles 1-4

Achilles'29 is de koning van Groesbeek
door Jacques Schmoller

21 jan 2008, 03:03 - GROESBEEK - De blije gezichten bij de dug-out van Achilles'29 waren gistermiddag veelzeggend.

Erik Makaay brengt met een rugbytackle Achiles-spits Orin de Waard ten val ten koste van een strafschop. De doelman van De Treffers kreeg daarvoor een rode kaart, waardoor de thuisploeg met negen man verder moest. Makaay blesseerde zich ook bij deze actie. foto Erik van t Hullenaar

Met brede glimlachen van oor tot oor en met een twinkeling in de ogen wachtten reservespelers en begeleiders op het laatste fluitsignaal.
Tijdens de blessuretijd van De Treffers-Achilles wisten ze dat bij de stand 1-4 de klus geklaard was. De ontlading kwam er na afloop met een glijpartij richting de eigen supporters. Met gemak hadden de gasten de Groesbeekse hoofdklassederby gewonnen.

Één van de mannen met zo'n blij gezicht was Achilles-trainer Eric Meijers. Nog nagenietend van de dikke overwinning op de aartsrivaal verklapte hij het geheim achter het succes. "We speelden vorige week zondag een oefenduel tegen Geldrop", aldus Meijers. "Dat was de beste wedstrijd die Achilles heeft gespeeld in de tijd dat ik bij de club ben. Omdat Ivo Rigter op wintersportvakantie was en Bas van Deinsen nog niet helemaal fit was, koos ik voor Orin de Waard in de spits. Dat ging dus uitstekend. Daarom heb ik opnieuw voor hem gekozen. Het is een jongen die voorin makkelijk een bal vasthoudt. Als De Waard fysiek nog sterker wordt, kan hij van groot belang zijn voor onze spelers die vanuit het middenveld aansluiten."

De Waard speelde al een beslissende rol in het Groesbeeks onderonsje dat moeizaam van start ging, maar later wel boeide. De 24-jarige spits werd neergelegd binnen het strafschopgebied in de 65ste minuut, waarna Thijs Hendriks de penalty binnenschoot voor een 1-2 voorsprong. Acht minuten later sprong De Waard bij een hoekschop hoger dan zijn directe bewaker Jasper Zuidwijk en knikte de 1-3 binnen.

De spits kwam in december 2006 naar Groesbeek, nadat hij een halfjaar niet had gevoetbald. Daarvoor speelde De Waard bij het Amsterdamse Blauw Wit en eerder bij HCSC, een zaterdageersteklasser uit Den Helder. "Het was een mooie dag vandaag", zei De Waard na afloop met een understatement. "Achilles is een behoorlijk goed ingespeelde ploeg. Dit keer kon ik er mijn steentje aan bijdragen. Je speelt met goede voetballers. Dan is het leuk dat je een kans krijgt in de basis."

Na een moeizaam eerste kwartier liet Achilles de eerste helft het beste veldspel zien. Tot onvrede van trainer Eus Marijnissen van De Treffers. " We hebben afgelopen week heel goed en scherp getraind. Vreemd dat ik dat in de wedstrijd niet terugzag. We waren niet agressief genoeg, waren veel te afwachtend en bleven te ver van de spelers van Achilles. Die konden doen wat ze wilden."

Tim Verhoeven onderstreepte het gebrek aan dadendrang bij de gastheren door in de 36ste minuut de ruimte achter de verdediging optimaal te gebruiken. Zijn rush met de bal aan de voet bracht hem langs Fabian Peppinck en Zuidwijk. Tegen de daaropvolgende schuiver had doelman Erik Makaay geen verweer: 0-1. De Treffers maakte zes minuten later gelijk. Verdediger Fabian Peppinck stoomde over de rechtervleugel op en vond met zijn voorzet Rob Zegers die Saïd Echarqui in staat stelde de 1-1 binnen te tikken.

Het was een van de goede acties van Peppinck die in de eerste 45 minuten ook twee keer negatief opviel. Eerst was er een opstootje met tegenstander Peter van Putten waarvoor beide spelers geel kregen. Op slag van rust kreeg Peppinck zijn tweede gele kaart nadat hij een tegenstander onreglementair opving. "Ik maakte me alleen maar breed" , meende de verdediger. "Het was geen gele kaart", zei zijn trainer Marijnissen. "Maar daardoor hebben we de wedstrijd niet verloren. Dat kwam door ons eigen zwakke spel." De veldverwijdering had echter wel consequenties. De Treffers werd nog voorzichtiger tegen het steeds beter spelende Achilles. Al kreeg de thuisploeg nog wel kansen via Echarqui (doorgekopte bal) en Aleh Putsila (schot op de lat).

Allesbeslissend was de 65ste minuut. De Waard trok via de kluts het strafschopgebied van De Treffers binnen, schoot tegen Makaay op, kreeg opnieuw de bal en werd met een rugbytackle door de doelman neergelegd. Makaay kreeg darvoor direct rood en moest sowieso per brancard het veld af, omdat bij die actie zijn arm uit de kom schoot. De keeper is mogelijk voor weken uitgeschakeld.

Putsila maakte plaats voor reservedoelman Joris van Meel. Die begon met de bal uit het doel te halen na de benutte strafschop. Peter van Putten haalde zijn gram op zijn oude club De Treffers door een vrije trap met effect binnen te schieten. Al was de bal houdbaar voor Van Meel.

"We hebben de slag verloren, maar nog niet de oorlog", zei Marijnissen. Zijn collega Meijers wees nog eens op de ongeslagen status van zijn ploeg. "We hebben hier een psychologische tik uitgedeeld. Dat we omgeslagen blijven is belangrijk. Dan kan er iets moois groeien."

De Treffers en Achilles'29 delen samen met WKE en Lienden de kop van de hoofdklasse C. De vier clubs hebben allemaal dertig punten uit veertien


-----------------------------------------------------


Peter van Putten haalt zijn gram
door Ernie Berenbroek

21 jan 2008, 03:03 - GROESBEEK - Zoals de meeste derby's kende ook de Groesbeekse dorpstwist talrijke momenten waarover nog lang werd nagepraat.

Peter van Putten (voorgrond) viert samen met zijn ploeggenoot van Achilles29 Tim Verhoeven diens doelpunt voor 0-1 in de Groesbeekse hoofdklassederby bij De Treffers. De Gennepenaar nam zelf het laatste doelpunt (1-4) gistermiddag voor zijn rekening. foto Erik van t Hullenaar

Zo waren er twee rode kaarten voor spelers van De Treffers, onder wie Fabian Peppinck. De rechtervleugelverdediger uit Escharen kreeg op slag van rust zijn tweede gele kaart. Het was een cruciaal moment. Achilles kreeg de overhand en nam met 1-2 de leiding uit een strafschop, waarbij ook nog eens De Treffers-keeper Erik Makaay uit het veld werd gestuurd.

Het eerste geel ontving Peppinck na een opstootje met Peter van Putten. " Die was terecht", gaf de voormalige profspeler toe. "Ik werd boos omdat hij me hinderde bij het nemen van een vrije trap. Dat is niet goed te praten. De tweede was onterecht. Ik maakte me breed en die speler liep tegen me op. Maar goed, de scheidsrechter beslist. Ik ben netjes opgevoed. Protesteren heeft geen zin."

Ook Peter van Putten had het eind van de derby bijna niet gehaald. Na het scoren van de vierde treffer, een vrije trap die door de armen van invaller-doelman Joris van Meel glipte, maakte hij op het gladde veld een mislukte buikschuiver voor de uitgelaten Achilles-bank.

"Ik bleef een beetje haken", lachte de middenvelder. "Er zat wat effect aan die bal. Dat weet je van een Nike-bal en daar maak ik graag gebruik van zodat je een fladderbal krijgt. Jammer voor Van Meel. Hij is toch een goede keeper." Van Putten refereert daarmee aan zijn periode bij De Treffers, waar vorig jaar na een conflict met de toenmalige interim-trainer John Neijenhuis voortijdig een eind aan kwam. "Ik was extra op deze wedstrijd gebrand omdat ik hier voor mijn gevoel toch op een verkeerde manier ben weggegaan. Dat je dan in zo'n derby ook nog scoort, maakt het extra leuk. We worden nog onderschat. Toch zijn we ongeslagen en een van de betere clubs in de hoofdklasse. Alles klopt en iedereen gaat voor elkaar door het vuur."

Voor De Treffers werd het een zure middag. Zo ook voor Jasper Zuidwijk. Hij speelt er al meer dan tien jaar en verloor nooit eerder zo hoog van de concurrent: " Ik heb pas één keer eerder van ze verloren. Dat je met negen man verliest, is niet verwonderlijk. We moeten deze wedstrijd maar gauw vergeten."

In zijn eerste seizoen bij De Treffers werd de Boxmerenaar in 1998 gelijk algeheel amateurkampioen. Over een andere club heeft hij nooit nagedacht:" Ik speel hier elke zondag om de drie punten. Er zijn weinig clubs die ieder jaar om de titel spelen."

Ook zijn aanvoerder Rob Zegers baalde: "Zij waren feller in de duels. Ik ben één keer kampioen geworden, één keer derde en twee keer tweede. De laatste jaren is het steeds net niet. Ik hoop dat daar verandering in komt. We staan nog bovenaan."
Zegers ziet een mooi scenario voor zich. Op de laatste speeldag is Achilles-De Treffers. "Moeten we het dan maar goed maken en worden we daar kampioen."

*************************************************

Frits van Putten en Erik Makaay uitgeschakeld door schouderblessure
door Jacques Schmoller

22 jan 2008, 03:10 - GROESBEEK/MILSBEEK - Erik Makaay en Frits van Putten komen voorlopig niet in actie. Beide voetballers kampen met een schouderblessure.Doelman Makaay van De Treffers werd zondag tijdens de Groesbeekse derby geblesseerd van het veld gedragen. Bij een poging Orin de Waard van scoren af te houden schoot zijn schouder uit de kom.

"In de kleedkamer heeft onze arts hem er terug in geduwd", vertelde Makaay gisteren. "Ik voelde al iets in mijn schouder toen ik neerkwam, daarna werd ik nog meegesleept door De Waard. In het ziekenhuis bleek dat ik zeker vier, maar waarschijnlijk zes weken ben uitgeschakeld. Ik moet de komende drie, vier weken mijn arm in een mitella houden."

Milsbekenaar Frits van Putten liet vorige week wegens een chronische schouderblessure zijn contract bij IJsselmeervogels ontbinden. Sinds begin december speelde hij niet meer mee bij de zaterdaghoofdklasser uit Spakenburg.

" De schouder is drie jaar geleden uit de kom geschoten", aldus Van Putten. "Sindsdien heb ik er last van. Hij vliegt er steeds weer uit. Volgende week word ik aan mijn schouder geopereerd. Dat had ik al eerder willen laten doen, maar heb het toen uitgesteld. Tot het einde van dit seizoen ben ik uitgeschakeld. Daarom ben ik bij IJsselmeervogels gestopt. En ik ben niet het type om wel geld te vangen en niet te voetballen. Ik ga op zoek naar een hoofdklasser voor komend seizoen. Dichter in de buurt. Dat reizen beviel slecht."

*///////////////////////////////////////////////////////////

De Treffers - Achilles '29 1-4 0-1 Tim Verhoeven (36.) 1-1 Said Echargui 1-1 (42.) 1-2 Thijs Hendriks (69.pen) 1-3 Orin de Waard (75.) 1-4 Peter van Putten (88.) Rood Fabian Peppinck (De Treffers 44.), twee keer geel. Erik Makaay (68.), direct rood.


Twee rode kaarten hebben De Treffers de das omgedaan vanmiddag in de derby tegen Achilles '29. Maar ook met elf man voor de rust speelde De Treffers niet goed. De ploeg kreeg wel een goede kans, maar de inzet van Ricky Bochem werd gestopt door Achilles doelman Bas Wijnen. Aan de andere kant ging een vrije trap net naast. Achilles was feller en kwam verdiend op voorsprong. Vlak voor de pauze gebeurde er van alles. Eerst kwam de gelijkmaker op het bord en vlak daarna moest Fabian Peppinck er met twee keer geel vanaf. De eerste kreeg hij vanwege een ruzietje om de bal, de tweede vanwege het vasthouden van een tegenstander.

Met tien man kreeg De Treffers na de pauze enkele grote kansen. Aleh Putsila schoot op de kruising en een kopbal van Said Echargui werd door Bas Wijnen uit de hoek geslagen. Achilles produceerde slechts enkele afzwaaiers. In de 68e minuut haalde Treffers doelman Eric Makaay Orin de Waard in het strafschopgebied onderuit en kon met rood van het veld. Dat gebeurde met een brancard, want Makaay raakte bij de actie behoorlijk geblesseerd. Later bleek dat zijn arm uit de kom was. De toegekende strafschop werd benut en daarna kon De Treffers met negen man geen vuist meer maken. Orin de Waard kopte vanuit een corner de 3-1 binnen en Peter van Putten maakte vanuit een vrije trap 4-1. Invaller doelman Joris van Meel ging daarbij niet vrijuit.


Achilles '29 trainer Eric Meijers zei later voor de microfoon van Omroep Groesbeek dat zijn ploeg terecht had gewonnen, omdat Achilles de wil had om te winnen. Zijn Treffers collega Eus Marijnissen was het daar mee eens. Marijnissen vond dat De Treffers te slap had gespeeld en te weinig agressiviteit toonde. "We hadden geen enkel recht op ook maar een punt', aldus de teleurgestelde oefenmeester

bron:
degelderlander.nl
***********************************************************

SVBO - Be Quick 1887 0-5. 0-1 Stefan Metz (1.) 0-2 Willem Lanjouw (39.) 0-3 Rudmer Wiersma (45.) 0-4 Willem Lanjouw (54.) 0-5 Stefan Metz (71.)

Be Quick was veel sterker dan SVBO en boekte een grote overwinning. In de eerste helft was Be Quick gesteund door een vroege voorsprong heer en meester en op de 0-3 ruststand viel niet veel af te dingen. SVBO kreeg alleen een kansje via Will Koops. Na de pauze bood SVBO wat meer weerstand, maar Be Quick kwam nooit echt in de problemen. De score werd zelfs vrij simpel opgevoerd. De 0-5 van Stefan Metz ontstond nadat Willem Lanjouw de bal op de kruising mikte. Het had in de slotfase nog erger kunnen worden voor SVBO, maar invallers Elte Hofman en Michiel van Gessel misten twee grote kansen. Be Quick houdt door de winst aansluiting bij de top en SVBO blijft in de hoek zitten waar de klappen vallen.

bron:
zondaghoofdklasse.nl