vrijdag
'Alle wedstrijden topklasse op TV'

Als de onderhandelingen over de TV rechten van de topklasse goed aflopen, komen alle wedstrijden van beide topklassen volgend seizoen in samenvatting op televisie. Dat zegt Achilles ’29 voorzitter Harry Derks. Derks onderhandelt al enige weken, als voorzitter van het Centraal Orgaan Hoofdklassen (COH), met TV productiebedrijf Eyeworks. Eyeworks gaat de samenvattingen van de wedstrijden in de zaterdag en zondagtopklasse maken. Welke omroep de wedstrijden gaat uitzenden is nog onduidelijk. Volgens Derks zijn de voornaamste kandidaten RTL, SBS en de regionale omroepen.

Door Andor Heij (zondaghoofdklasse.nl)

De samenvattingen worden op de wedstrijddag zelf uitgezonden. Op welk tijdstip dat precies is, is nog onderwerp van gesprek, maar volgens Derks gebeurt dat ‘zo dicht mogelijk op de wedstrijden’. Ook over het kostenplaatje wordt nog gepraat. Het is nog niet duidelijk of de clubs er iets aan gaan verdienen. Maar het is wel duidelijk dat er nog het nodige geïnvesteerd moet worden in de accommodaties van de clubs om de TV opnames goed te laten verlopen. Dan gaat het niet alleen over een goede plaats voor een cameraploeg, maar ook over glasvezelkabels om een snelle verbinding mogelijk te maken. Volgens Derks heeft dat geen negatieve financiële gevolgen voor de aanstaande topklasse verenigingen: “De clubs gaan er niks op verliezen, anders gaat het hele verhaal niet door”.

De inzet van de onderhandelingen rond de TV rechten is dat de clubs er financieel beter van worden. Of de clubs daadwerkelijk geld gaan krijgen voor de TV uitzendingen is echter nog maar de vraag. Maar volgens Derks zijn de samenvattingen op televisie een goede garantie voor bijvoorbeeld adverteerders rond het veld: “De interesse in de topklasse is heel erg groot en dat biedt voldoende commerciële kansen voor de clubs”. Mogelijk krijgt de topklasse ook een andere naam: “We zijn op zoek naar bedrijven die hun naam aan de topklasse willen verbinden, zoals nu bij de Jupiler League het geval is”, zegt Derks. “Maar als dat niet lukt, is het niet erg, want de naam Topklasse alleen al heeft een erg positieve uitsraling”.