zaterdag

terugblik eerste seizoenshelft

Hoofdklasse C: Een logische ranglijst, maar de verschillen zijn klein

De stand in de hoofdklasse C is bijna identiek aan de verwachtingen die wij voor aanvang van het seizoen hadden uitgesproken. De verwachte titelkandidaten staan bovenin en de verwachte probleemkindjes onderin.

Aanvankelijk leek WKE zonder al te veel problemen zijn titel te kunnen prolongeren, maar in de laatste weken is er flink wat zand in de Emmense machine gekomen. Na nederlagen tegen Achiles'29 en HSC'21 konden de achtervolgers weer aansluiten en door de verliespartij tegen De Treffers is WKE zelfs overvleugeld door de Groesbkers.

De Treffers lijkt daardoor ook meteen de belangrijkste gegadigde voor de titel. De ploeg kende een zwakke seizoensstart met twee nederlagen, maar is daarna steeds beter gaan marcheren. Met name in thuiswedstrijden laat de ploeg van Eus Marijnissen zien dat het kwalitatief de beste selectie heeft van de hoofdklasse C.

De top vier wordt gecompleteerd door FC Lienden en Achilles'29. De Betuwse club groeit sterk door dit seizoen en haakt al eerder dan verwacht aan bij de echte top. Achilles'29 is een oase van rust en blijft met trainer Meijers en een nauwelijks gewijzigde spelersgroep als vanouds meedoen in de top van de ranglijst.

Achter deze vier ploegen is ook Be Quick 1887 nog een belangrijke outsider en misschien wel de meest verrassende naam in de kopgroep. De Groningers hebben de draad na een moeilijk seizoen weer opgepakt en danken dat voor een belangrijk deel aan de opgeleefde Willem Lanjouw, die er al weer 11 in het mandje heeft gelegd.

Achter deze groep valt er een gaatje naar een serie clubs die weinig meer hebben te winnen of verliezen. De Bataven is op de zesde plaats bezig aan een sterke rentree in de hoofdklasse. Verdedigend zeer stabiel en met veel creatieve spelers is De Bataven voor elke ploeg een lastige tegenstander. HSC'21 is na een zwakke start steeds beter gaan draaien, maar heeft in de eerste helft van de competitie te veel averij opgelopen, om nog een rol van betekenis te kunnen spelen na de winterstop. Babberich voorkwam door een overwinning op de laatste speeldag voor de winterstop, dat het in degradatienood terecht kwam en is een echte middenmoter.

Sneek kent een lastig seizoen, na het vertrek van verschillende dragende spelers, maar lijkt over voldoende kwaliteiten te beschikken om niet in degradatieproblemen te komen. Datzelfde geldt ook voor Quick'20, maar dat heeft zich door een hele slechte serie toch in de nesten gewerkt. Met de nieuwe trainer Coen Nijenhuis aan het roer zal de ommekeer in de tweede seizoenshelft moeten volgen.

WSV leek de gedoodverfde degradatiekandidaat, maar heeft zich door drie overwinningen op rij knap onder de degradatiestreep uit geknokt. Rheden, SVBO en SC Enschede lijken daardoor de belangrijkste kandidaten voor de onderste drie plaatsen. Rheden begon sterk met negen uit drie, maar staat na dertien duels nog altijd op dezelfde score. SC Enschede en SVBO sluiten de rij en dat is niet verrassend. SC Enschede moet het dit seizoen doen met een jong en onervaren team en lijkt slimheid en hardheid te kort te komen voor het hoogste niveau. SVBO ontbreekt het daarentegen aan pure kwaliteit en sprokkelde de punten tot dusverre op karakter bijeen. Of dat voldoende is voor handhaving is twijfelachtig.

bron:
www.zondaghoofdklasse.nl