woensdag

Rookverbod vanaf 01 juli


Vanaf 1 juli 2008 mag in horecagelegenheden niet meer worden gerookt. De nieuwe wet verbiedt ook het roken in de sportkantine. De overheid legt hoge boetes op bij overtreding van de regels. Het ministerie van VWS begint deze week met de landelijke campagne waarin het anti-rookbeleid van het kabinet wordt uitgelegd.

De KNVB ondersteunt de verenigingen bij de invoering van het strikte anti-rookbeleid van de overheid. Aanvullend op de voorlichting van de overheid geeft de KNVB concrete informatie over wat het voor de verenigingen betekent.

Openbare ruimtes met horecabestemming, zoals kantines, worden volledig rookvrij. Alleen in afgesloten ruimtes zonder bediening mag nog worden gerookt als de omgeving er geen last van heeft. Roken is wel toegestaan als één van de zijkanten of de bovenkant van het terras volledig open is. Langs de velden mag het publiek wel een sigaret opsteken, maar de vereniging kan hier zelf andere regels voor opstellen.




Geldboete

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) handhaaft het rookverbod namens het ministerie van VWS. Door zich niet aan de nieuwe Tabakswet te houden riskeert de voetbalvereniging een officiële waarschuwing of een geldboete van maximaal € 2.400. Deze straf is altijd voor de vereniging en niet voor de overtreder. In de handleiding, te downloaden op www.horecarookvrij.nl, staat een uitgebreide toelichting.

Voetbalverenigingen kunnen via Postbus 51 stickers, banners en posters bestellen om het nieuwe rookbeleid onder de aandacht te brengen van de bezoekers. De KNVB stuurt alle verenigingen een poster en er is ook een tekst met uitleg voor het verenigingblad of de kantine te vinden. Meer campagnemateriaal en informatie over het rookbeleid kan worden opgevraagd bij Postbus 51 of op www.horecarookvrij.nl.